Skip Navigation or Skip to Content

Overheid gaat meer kosten vergoeden bij opruimen drugsafval

28 oktober 2022
1 min leestijd

De landelijke overheid gaat vanaf volgend jaar een groter deel vergoeden van gemeenten of burgers die te maken hebben met gedumpt drugsafval op hun grond. De huidige vergoedingsregeling voldoet vaak niet omdat de kosten (veel) hoger uitvallen dan de compensatie.

De Tweede Kamer heeft aangedrongen op een hogere compensatie. Het kabinet komt aan dat verzoek tegemoet. De opruimkosten kunnen vanaf volgend jaar voor een groter deel worden verhaald op de landelijke overheid.

Maximaal 200.000 euro

Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur hebben benadrukt dat het uitgangspunt is dat de vervuiler betaalt. De daders van illegale drugsdumpingen zijn nauwelijks te achterhalen. Het kabinet wil voorkomen dat onschuldige particulieren een hoge rekening uit eigen zak moeten betalen of dat gemeenten niet genoeg geld in kas hebben. Een bijkomend negatief effect is de schade aan het milieu.

Particulieren die op hun grondgebied te maken hebben de illegale stort van drugs(afval) krijgen alle kosten van de opruiming vergoed tot een maximum van 200.000 euro. Gemeenten en provincies betalen een eigen bijdrage van 50% voor de eerste 50.000 euro. De compensatie voor opruimkosten boven die 50.000 euro door de overheid bedraagt maximaal 200.000 euro.

Op rijksoverheid.nl staat een uitgebreide toelichting op het besluit.

(Foto: PVO Oost-Nederland)